Mentale Training - Gewoon doen !
Waarom presteert iemand in eigen omgeving beter dan op het terrein van de tegenstander ?
Hoe kan het zijn dat een wielrenner de ganse koers weet te controleren, maar de race toch niet met een overwinning kan besluiten ?
Waarom veroorzaakt een 100 m sprinter soms een valse start ?
Waarom heb je een ganse periode intensief getraind, maar lukt het op de wedstrijd voor geen meter ?
Succes in de sport wordt niet enkel bepaald door talent, technische, tactische en fysieke conditie. Mentaal sterk staan speelt hier ook een belangrijke rol. En dikwijls maakt dit het verschil tussen winst of verlies.
In top-sport is men zich hiervan al heel bewust en wordt ook op mentaal vlak gewerkt. In amateur of recreatie sport wordt bijna geen aandacht besteed aan het trainen van mentale vaardigheden. Toch zouden deze sporters ook veel baat kunnen hebben om mentaal fit te zijn. Het zou een positieve invloed op de prestaties kunnen hebben en dus leiden tot nog meer sportplezier.
Mentale vaardigheidstraining, ook voor jou ?
Hoe weet je nu of het nodig is om aan mentale vaardigheidstraining te gaan doen ? Hierna volgen enkele vragen die je aan jezelf kan stellen. Neem even rustig de tijd en geef daarna een zo eerlijk mogelijk antwoord.
- Presteer ik beter tijdens de training dan tijdens de wedstrijd ?
- Twijfel ik soms over mijn eigen handelen tijdens een wedstrijd ?
- Hangt mijn zelfvertrouwen af van het niveau van de tegenstander ?
- Voel ik wel eens angst om fouten te maken ?
- Kan een scheidsrechterlijke beslissing het verdere verloop van mijn presteren beïnvloeden ?
- Laat ik mij soms verleiden tot agressieve reakties tot de jury, tegenstander of publiek ?
- Ik denk er soms aan om te stoppen met mijn sport
- Ik voel mij mentaal al sterk maar denk nog vorderingen te kunnen maken als ik regelmatiger aandacht voor mentale fitheid zou hebben
Als je 1 van deze vragen met 'JA' hebt beantwoord, dan zal mentale training je zeker kunnen helpen om je prestaties te verbeteren.
Wat is mentale training ?
De ontwikkeling van een sporter omvat het regelmatig oefenen van technische, tactische en fysieke vaardigheden. Als vierde luik is er nog de mentale vaardigheid en is eveneens trainbaar. Mentale training helpt bij de ontwikkeling en verbetering van je mentale vaardigheden zoals doelen stellen, concentratie, gedachten controle, ... De sporter krijgt hierdoor meer inzicht in zijn mentale functioneren en leert te anticiperen op negatieve invloeden op zijn prestatie.
Trainingsdomein van een sporter
De mental coach gaat de sporter, (en eventueel zijn persoonlijke trainer), begeleiden bij de versterking van mentale vaardigheden om de sportprestatie te kunnen verbeteren.
Voor wie ?
- Sporter
- Teamcoach en begeleiders
- Scheidsrechters
- Ouders
Mentale training is dus in de eerste plaats bedoeld voor de sporter zelf, hetzij individueel, maar ook in teamverband.
De directe omgeving van een sporter, de trainer of begeleider, zal betrokken moeten worden in de mentale begeleiding. Zij kunnen specifieke oefeningen voor mentale versterking van de sporter opnemen in het oefenschema. Verder kan deze doelgroep zichzelf ook trainen in de omgang met de sporter (communicatie - groepsgeest - ....)
Scheidsrechters staan dikwijls onder grote druk voor, tijdens of na de wedstrijd. Voor hen is mentale weerbaarheid dus bijna letterlijk te nemen. Gepaste begeleiding en training zal zeker helpen om deze mensen sterker te maken zodat ook zij plezier kunnen blijven putten in moeilijke omstandigheden.
Bij jonge sporters is er een belangrijke rol weggelegd voor ouders. Zij zijn ongetwijfeld de grootste fans maar hebben onbewust een grote invloed op hoe sterk de sporter op mentaal vlak in zijn schoenen staat. Ondersteuning en het respecteren van de rol van de trainer van het kind zijn hierbij noodzakelijk.
De mental coach kan ouders adviseren hoe zij het best mogelijk kunnen meewerken aan een leerrijke en plezierige sportomgeving.
Misverstanden over mentale training
- Mentale vaardigheidstraining is therapie die nodig is als het niet goed zit in je hoofd.
- Ben ik een slappeling ? Wat zullen de collega sporters over mij denken ?
- Het is enkel nuttig en toepasbaar bij top-sport
- Er is geen tijd voor mentale training. Trainingstijd moet enkel besteed worden aan technische en fysische vorming.
- Een talentvolle sporter heeft automatisch een hoge mentale weerbaarheid
- Mentale weerbaarheid = discipline en 'hard zijn'. Dat komt wel vanzelf door hard en veel te trainen
- Iemand die mentaal minder sterk is, kan maar beter niet sporten
- Een mental coach is overbodig. De sporter of de trainer van de sporter zelf moet de mentale training er maar bijdoen.
- De mental coach maakt dat ik mentaal sterker wordt. Ik hoef hier verder zelf niks voor te doen.
Dit zijn enkele misverstanden en overtuigingen waarom mentale vaardigheidstraining tot vandaag nog niet als een volwaardig trainingsonderdeel wordt beschouwd, zeker op de lagere niveaus van de sport.
De mental coach is geen psychiater en mentale training is geen therapie. Er is niks mis om aandacht te geven aan je mentale fitheid. Er bestaat evenwel geen medicijn dat je plots mentaal sterk gaat maken. Dit vraagt de nodige training en oefenen door de sporter zelf.
In de toekomst zullen meer clubs overtuigd geraken dat het wél een volwaardig onderdeel is in de opleiding van een (jonge) sporter. Ook de sporter zelf zal het nut van mentale vaardigheid inzien want betere prestaties = meer plezier.
Bovendien kunnen mentale vaardigheden ook in het dagelijkse leven worden ingezet (school, werk, ....)
Aan de slag ! Geef je sportcarrière vanaf nu een extra boost.
Als mental coach wil ik je hierin graag helpen !
Ontdek alvast enkele Mentale vaardigheden.